Kaip pasirinkti TV?

Naudingi patarimai 2018 Kovas 16
Koks TV tinka man ir  ar išnaudos visas PS4 galimybes?
Dar viena tema, kuris kartas nuo karto pasirodo mūsų grupėje yra: kuris TV geriau ar kokį TV pirkti. Čia nepasakysiu kokį TV tau pirkti, tačiau bandysiu kuo papraščiau paaiškinti TV parametrus, kad pasirinkimas būtų paprastesnis ir tiksliau žinotum kokį produktą perki.
Norint sužinoti TV detalius parametrus apsilankykite: https://www.rtings.com/tv Televizoriaus parametrai bus paaiškinti remiantis šios svetainės detaliomis televizoriaus apžvalgomis.
Daugiau nei trys parametrai ir 2000 Hz mistika
Visų pirma norėčiau pasakyti ir pabrėžti – TV turi daugiau nei tris parametrus. Dėdės ir tetos Elektromarkt ir Topocentre parašę, 4K, ekrano dydį ir 1800 ar 2100 Hz ploja rankomis, kad viską žino ir sako pirk šitą, nes turi 1800hz ar pan. Pvz 1800 Hz PQI (vadinamas Picture Quality Index) ar pan yra tik marketingo pavadinimas, kuris skaičiuoja vadinamus Hz yra tik jų sudarytas vaizdo kokybės skaičius, kuris plius nusako vaizdo kokybę, bet tai NĖRA herzai. Šiai dienai TV yra tik 60 arba 120 Hz.
TV Apžvalga
Šiame dokumente kaip pavyzdį paėmiau Sony X900E UHD HDR Televizorių, kurį galite rasti čia https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x900e
Kontrastas, šviesumas, panelė
Kontrastas reiškia skirtumą tarp pačios juodžiausio ir ir balčiausio vaizdavimo jūsų televizoriuje.
OLED technologijos televizoriai turi idealią juodą spalvą ir teoriškai kontrastą matuoją kaip begalinį, kadangi naudojami organiniai pikseliai gali visiškai išsijungti jei reikia ir juoda tampa ideali.
LED LCD, QLED televizoriai norint perduoti vaizdą naudoja galinį apšvietimą arba apšvietimą iš krašų, todėl juoda spalva vistiek gauna kažkiek apšvitos. Šiuo atveju matoma, kad panelės kontrastas 5411, tačiau naudojant pritemdymo technologiją galima gauti geresnį kontrastą.
Pritemdymas leidžia tam tikrose reikiamose zonose pritemdyti skleidžiamą bendrą apšvitą. Pigesni LED televizoriai, neturi tokios tehcnologijos, vidutinės klasės dažnai turi (Edge) kraštinį pritemdymą, kuris nėra tikslus, brangesni turi (Full-Array) pritemdymo zonas paskirstytas visoje galinėje panelėje. Dažnai tokie TV turi storesnę nugarą. Video linkas: https://www.youtube.com/watch?v=01tEwxRl0k0
Standard Dynamic Range ir High Dynamic range šviesumo parametras (skaičiuojama nicais arba kandelomis) nurodo kiek šviesiai televizorius gali rodyti vaizdą. SDR šviesumas nesudaro didelės įtakos, kadangi SDR įrašai naudojo iki 200 nicų, bet HDR šviesumas yra svarbus parametras žiurint HDR turinį. Visi televizoriai šviesumą gali sutelkti labiau į vieną tašką nei per visą ekraną, ką galima matyti paveikslėlyje. HDR efektui rekomanduojama daugiau nei 1000 nicų, kadangi HDR10 standartas išnaudoja tokią apšvietą. PS4 žaidimai leidžia susikalibruoti pagal savo galimybes, GT Sport gali išnaudoti ir 10,000 nicų. Kuo daugiau nicų, tuo didesnis efektas, šviesumas ir sodrumas. Daugiau apie HDR atskirame straipsnyje.
Gray Uniformity: nurodo panelės atvaizdavimo tolygumą, pigesni TV naudoja pigesnes paneles ir gamybos procesu metu gali turėti nevienodą paskirstymą.
Matymo kampas: Nurodo kiek keičiasi kontrastas ir spalvos priklausomai nuo žiūrėjimo kampo.
Black Uniformity: Nurodo kiek gerai paskirstoma šviesa TV ir kiek daug gali atsirasti nereikalingas šviesos perėjimas.
Atsipindys: Brangesni TV naudoja papildomą juostą ant TV ekrano, kuri daugiau sugeria šviesa ir mažiau blizga. Aktualu žiurint TV dienos metu.
Rezoliucija: turbūt vienintelis parametras, kurio netyngi parašyti parduotuvėse. Visi išskyrus pigiausius TV, rezoliucija atvaizduoja teisingai ir turi panašią mažesnės rezoliucijos atvaizdavimo ant 4k ekranų gerinimo funkciją.
Spalvos
Spalvos prieš ir po kalibravimo
Pre ir Post calibration: čia nurodytas parametras rodo skirtumą kaip tiksliai TV atvaizduoja spalvas prieš spalvų kalibravimą ir po jo. Atitinkamai nuo gamintojo ir ypač nuo kainos iš gamyklos „išėjęs“ TV be papildomo kalibravimo namie gali turėti pakankamai tikslias spalvas, arba pigesniuose varijantuose atvaizduoti jas labai netiksliai. Galim rasti atvejų kada pirktas TV turi labai netikslias spalvas, tačiau po kalibravimo namie gali tapti kone idealiomis. Tiksliam spalvų kalibravimui reikalingi ir įgūdžiai ir įrankiai.
Wide Color Gamut
Wide Color Gamut - vienas svarbiausių parametrų apie kurį niekas nekalba perkant šios kartos televizorių. Nusako kokio platumo saplvų gamą TV gebės atvaizduoti. Jei norite kokybiškų tikslių, sodrių spalvų ir gero HDR TV turi turėti Wide Color Gamut. Jei TV rašo, kad turi HDR bet nėra Wide Color Gamut, HDR yra tik teorinis ir netikras. PS4 vartotojams ypač svarbu, kadangi beveik visi žaidimai išnaudoja Wide Color Gamut ir manau tai svarbiau, nei HDR. Parametras turi kelis pavadinimus, o PS4 jis atrodo taip.
Deep Color Output yra tolygus Wide Color Gamut
Spalvų tūris
Spalvų tūris, kurį atvaizduoja TV. Priklausomai nuo įvairių techninių sprendimų spalvos esant vienam ar kitam apšvietimui, nuo turinio gali atrodyti blankiau ar šviesiau. Kaip pvz. OLED labai gerai atvaizduoja tamsesnes spalvas, tačiau rodant šviesų turinį nublanksta lyginant su aukštesnės klasės LED TV. Parametras taip pat turi kažkiek įtakos atspalvių susiliejimui į nekokybišką vaizdą.